Från en Romresa

Jag har tillbringat den senaste långhelgen i Rom som deltagare i ett rundabordssamtal om fred och medmänsklighet, som bland annat utmynnat i en fredsdeklaration. Inbjudare var stiftelsen Fratelli Tutti, ledd av kardinal Mauro Gambetti, tillsammans med fredspristagaren Muhammed Yunus. I mötet deltog även en rad tidigare fredspristagare, jämte maken till förra årets pristagare Narges Mohammadi, som alltjämt sitter fängslad i Evinfängelset i Teheran – men också ett antal företrädare för civilsamhällesorganisationer världen över. Givetvis stod såväl Ukraina som Gaza i fokus, men även de många andra krig och konflikter som pågår runtom i världen utan att alltid hamna i mediernas ljus: Sudan, Myanmar, Kongo, Jemen, Etiopien… exemplen kan mångfaldigas. Mötet etablerade också en ”task force” för att arbeta för dialog och medling i konflikter. Samtidigt belystes fullt ut problemen med globala fredsdialoger; utgångspunkter och förutsättningar är så olika att det kan vara svårt att enas ens om formuleringar i ett dokument. 

Som universitet skriver vi under på en rad grundläggande kärnvärden och, i likhet med så många andra offentliga och privata aktörer, reagerar vi givetvis med rätta som medarbetare och studenter – som människor – när de inte respekteras, i synnerhet när det sker genom terror eller militärt övervåld. Det finns många olika sätt att arbeta för fred, och en debatt just nu handlar om hur det bäst bör ske. 

Under den senaste tiden har rektor, via registrator, fått ett antal likalydande mejl som bland annat kräver ett omedelbart avbrytande av alla förbindelser med israeliska universitet, men också enskilda andra mejl; bland annat utifrån den appell som spritts till att skicka mejl i frågan, där formuleringarna i sin tur väckt en stark reaktion. Universiteten ska ha högt i tak och ge rum för meningsutbyten. Min slutsats är just därför en annan än brevskrivarnas. 

Som Chicagodeklarationen formulerade saken 1967: ”The instrument of dissent and criticism is the individual faculty member or the individual student. The university is the home and sponsor of critics; it is not itself the critic”. Som universitet är vår primära roll att bedriva högre forskning och högre utbildning, baserad på såväl kritiskt tänkande som aktiv dialog. Att bedriva diplomati i och genom vetenskapliga utbyten är en viktig aspekt i detta, och avbrytande av akademiska utbyten i andra länder är ytterst sällan rätt väg att gå för att främja fred och rättvisa i globala konflikter – och när det sker innebär det också stora förluster. När universiteten fyller sin roll som beskyddare för kritiker kan fortsatta utbyten tvärtom bidra till detta nödvändiga arbete, ”to speak truth to power”. Det kan endast göras gemensamt, inte utifrån en polarisering som omöjliggör samtal. Det är därför min övertygelse att ett av våra mest centrala akademiska uppdrag, både för medarbetare och studenter, är att fortsätta dialog och debatt – även idag, när det kan te sig som mest omöjligt.  

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Valborg i studenternas Stockholm 

Stockholm har oförtjänt rykte om sig att inte vara någon studentstad. Visst, studentlivet dominerar stadslivet mer i Lund eller Uppsala. Men Stockholm är i själva verket landets största studentstad och det är både imponerande och högtidligt när fanborgen, anförda av Stockholms studentkårers centralorganisation SSCO, med dess inte mindre än 42 medlemmar, intar Sollidenscenen på Skansen, med alla fanor och standar från huvudstadens många högskolor och universitet. Med medicinska föreningens kammarkör A Scalpella och Kårsdraget från Stockholms universitet bjöds på både traditionsenlig och uppsluppen musik till vårens ära. Försvarshögskolans rektor Robert Egnell höll det årliga rektorstalet, en kraftfull hyllning till den urkraft för kollektiv förändring och för en bättre värld som våren och studenternas valborgsfirande gemensamt symboliserar. 

Själv fick jag ta emot den finaste utmärkelse man kan få som universitetsrektor i Stockholm: Stockholms studentvän. Den utdelas årligen av SSCO vid valborgsfirandet. I motiveringen nämndes både våra riktlinjer för studentinflytande – som många fler än jag är att tacka för! – och mitt mer personliga engagemang, bland annat som inspektor för SUS och mångårig inspektor också för ASNNC som anordnar Nobel Night Cap. Givetvis är jag både glad och stolt. Varmt tack, SSCO och ordförande Viktorija Pesic! 

Och glad Valborg till alla, både studenter och medarbetare!

Screenshot
Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Fristående kurser?

Statsrådet Mats Perssons debattartikel i förra veckan, under rubriken ”Färre ska läsa fristående kurser”, följd av en lördagsintervju i Dagens Eko på samma tema, har orsakat viss storm både i högskolans värld och mer generellt i medierna. Inte bara rektorer och dekaner, utan också ledarskribenter och krönikörer, har vältaligt tagit till orda till de fristående kursernas försvar. Jag måste nog själv sägas höra till de ”närmast sörjande”, inte bara som rektor för ett av Sveriges största universitet tillika det som har störst andel fristående kurser, utan också med en egen karriär byggd på idel fristående kurser från Stockholms och Uppsala universitet, fritt kombinerade till en examen. Det är lätt att, som statsrådet nu gör, avfärda vad som genom åren i medierna ofta rubricerats som ”hobbykurser”. Dessa utgör dock en försvinnande minoritet av det totala utbudet av fristående kurser. Utifrån viss erfarenhet kan kanske ändå några ytterligare randanmärkningar vara på sin plats.

För det första finns en tydlig målkonflikt mellan universitetens uppdrag gällande breddad rekrytering och ambitionen att minska de fristående kurserna. För många studenter är en översiktskurs, eller en grundkurs i något omedelbart lockande ämne, inkörsporten till att senare våga sig på programstudier. För det andra finns också en målkonflikt i förhållande till det livslånga lärandet. Nu har det beslutats om en ny utredning kring omställningsstudiestödet. Men det livslånga lärandet är bredare än så, och där har fristående kurser genom åren spelat en central roll. För det tredje krävs svar från många olika discipliner i en rad av de samhälleliga utmaningar som vi idag har att tackla. Även detta förutsätter ett brett kunnande och en flexibilitet som långtifrån alltid låter sig kanaliseras inom ramen för givna program. Till exempel utformas därför just nu det masterprogram i klimat, energi och miljö som Stockholms universitet ansvarar för inom ramen för vårt Europauniversitetssamarbete CIVIS, just som ett fritt interdisciplinärt program, där den första terminen handlar om att tillägna sig elementär ”literacy” inom de vetenskapsområden där man själv saknar kompetens. I framtiden behöver vi mer, inte mindre, av detta. 

Men den allt överskuggande frågan är förstås den mer övergripande: vad är ett universitet? Och på den finns endast ett svar: det är inte enbart en skola för professionsutbildningar, hur samhällsviktiga och nyttiga dessa än må vara. Det är även, och kanske framför allt, platsen för fritt kunskapssökande och för vidgande av kunskapens gränser. Det betyder också att det måste vara en plats för prövande, inte minst för dem som befinner sig i begynnelsen av sin studiebana. Erfarenheten visar att just det fria kunskapssökandet är en framgångsväg till samhällsviktiga lösningar. 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Europeiska impulser

Jag har tillbringat den gångna veckan på resande fot, först i Haag med mina svenska rektorskollegor, på en resa gemensamt arrangerad av UKÄ och SUHF inom ramen för UKÄ:s främjandeuppdrag från regeringen för att fortbilda och utveckla oss rektorer. Vi träffade våra rektorskollegor i Nederländerna, där ett stort antal hade slutit upp, ledande företrädare för landets kvalitetssäkringsorganisation NVAO liksom representanter för utbildnings– forsknings– och kulturdepartementet, som i Nederländerna är gemensamt. Ibland kan detta slags resor kännas lite pliktskyldiga, med många och långa dragningar av skiftande kvalitet. Denna gång var det däremot ytterst givande, med öppna erfarenhetsutbyten och diskussioner som var ömsesidigt givande. Att jämföra villkor är intressant. I Nederländerna får universiteten till exempel inte inrätta egna utbildningar, utan det styrs från regeringshåll. Kanske är det ditåt vi är på väg även i Sverige, att döma av signalerna? Våra kollegor chockades samtidigt exempelvis av detaljeringsgraden av lärandemål i våra professionsutbildningar. På forskningssidan såg man sig utifrån olika mätningar ligga väl till – ungefär på samma plats i diagrammen som bland annat Sverige. Vi hade också intressanta diskussioner om meritbedömning, där de holländska universiteten gått i bräschen för en breddad och mer kvalitativ syn på meritering. Från sol och värme i Haag gick resan till ett svalt och regngrått Swansea, vilket dock vägdes upp av universitetets fantastiska läge alldeles vid havet – utsikten från mötesrummet vid det inledande styrelsemötet kan man bara avundas.

Här höll EUA sin årliga generalförsamling, som föregicks av ett antal möten och följdes av årskonferensen, denna gång på temat akademisk integritet i ordets alla bemärkelser. Begreppet, som ju som sådant är inte så etablerat i Sverige, omfattar integritet i akademiskt ledarskap, men också forskningsetik liksom etik i utbildningar och examina (där vi bland annat fick ta del av skräckexempel på den industrialiserade produktionen av falska examina med falska betyg från falska universitet). Men här ingår också integritet i internationella samarbeten, inte minst ur säkerhetsperspektiv – det vi brukar kalla ansvarsfull internationalisering. Och den avslutande plenarsessionen ägnades – återigen – meritbedömning, nu med integritetsperspektivet i fokus. Tydligt var att det högaktuella ämnet engagerar på djupet – deltagarna var många och aktiva och även här påmindes vi om att akademin är internationell, att kunskapsutbyte och dialog hålls högt och att vi har mycket att lära av varandra. Lite vid sidan av huvudtemat ägnades även en session under konferensen åt att presentera och diskutera EUA:s nya vision inför EU-kommissionens tionde ramprogram för forskning, som också lanserades i förra veckan: ”Paving the way for impactful European R&I, EUA’s vision for FP10”, resultatet av arbetet i en ”task-and-finish-group” som jag haft nöjet att få leda. Det är särskilt viktigt, i tider där andra behov än forskning och högre utbildning dominerar politiken, att vi från universitetens håll är proaktiva och själva definierar och motiverar vår syn på behov och resurser. Forskning och högre utbildning i internationell samverkan är på så många sätt en nyckel till samhällets utveckling, både vad gäller att gemensamt ta oss an utmaningar och att se och gripa möjligheter.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Kvalitetssäkringsarbetet för utbildning godkänt

Stockholms universitet har nu fått besked om att vi fick godkänt resultat efter åtgärdsredovisning i UKÄ:s lärosätesgranskning av kvalitetssäkringsarbetet för utbildning. I första omgången blev resultatet godkänt med förbehåll. Kritiken avsåg framför allt två bedömningsområden där åtgärder krävdes enligt UKÄ:s beslut, nämligen avseende student- och doktorandperspektiv samt arbetsliv och samverkan. Alltsedan detta första beslut har ett oerhört intensivt arbete bedrivits för att åtgärda de påtalade bristerna. Gällande studentinflytande har insatser gjorts för ökad information, kommunikation och stöd till medarbetare och studenter, implementering av den digitala kursvärderingstjänsten, en gemensam examensenkät för hela universitet med mera. Den sistnämnda är även nyttig för att följa upp arbetslivsanknytningen av våra utbildningar. Vi har bland annat också infört ett årligt återkommande arbetsmarknadsforum på universitetsövergripande nivå – en arena där universitetet och representanter för arbetsmarknaden kan mötas och bland annat diskutera frågor om dimensionering och innehåll i utbildningsutbudet. Ett första sådant evenemang hölls den 15 mars. 

Sammantaget kan konstateras att universitetet har utnyttjat lärosätesgranskningen till att utveckla och förbättra områden som vid granskningstillfället ännu inte var fullt ut implementerade eller hade brister, men utan att slaviskt följa rekommendationerna i några fall där vi själva bedömt saken annorlunda. Det är mycket glädjande att UKÄ funnit åtgärdsredovisningen och argumentationen tillfredsställande, att arbetet med implementering av åtgärder därmed fungerat kvalitetsutvecklande för oss själva och att vi nu kan gå vidare i en fas med mer löpande kvalitetssäkringsarbete. Prorektor har lett detta framgångsrika arbete. Universitetet är honom och alla medarbetare, som lagt ner tid, möda och engagemang på att föra processen i hamn, stort tack skyldiga! 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ansvarsfull internationalisering på agendan

Under rektors prefektmöten i vår har temat varit ansvarsfull internationalisering, med introduktion av Åsa Petri, chef för universitetets International Office. Det visade sig vara en obekant term för flera. Begreppet myntades i svenskt sammanhang i en gemensam rapport från LU, KI, KTH och STINT redan 2018, som tog fasta på såväl etik- som säkerhetsperspektiv. Sedan dess har ämnet bara blivit mer aktuellt.

Nu i veckan presenterade STINT en ny rapport, Rationale for international cooperation in an increasingly polarised world, författad av dess Advisory Board. Där beskrivs såväl det förändrade globala geopolitiska landskapet som det svenska sammanhanget, och rapporten mynnar ut i ett antal rekommendationer kring ansvarsfull internationalisering, i strävan att upprätthålla den svåra balansgången mellan å ena sidan tillitsfull öppenhet och å den andra riskminimering ur säkerhetsperspektiv, under mottot som inom EU formulerats som ”så öppet som möjligt, så slutet som nödvändigt”. 

En av rapportens centrala slutsatser är att internationaliseringsarbetet behöver växla fokus. Ofta har mobiliteten framhållits som ett mål i sig. Idag är det mer angeläget att betona behovet av internationell samverkan inom högre utbildning och forskning för att gemensamt, och tillsammans med andra aktörer i samhället, adressera de stora utmaningarna i samtiden. ”Civic engagement” har blivit ett honnörsord – det är ju för övrigt också en grundbult för vår europeiska universitetsallians CIVIS. 

De geopolitiska förskjutningarna blir samtidigt allt tydligare, där Afrika, Asien, Indien, Latinamerika och Mellanöstern gör sig gällande på nya sätt – och de nya ”multipolära” samarbetsmönster som följer av detta kräver dialog och koordination. Regionalisering har blivit allt vanligare som avgränsande faktor i internationella samarbeten, och det regionala perspektivet är givetvis viktigt. Lika viktigt är dock att inte begränsa sig till det, utan bygga broar åt olika håll. Samhällsutmaningarna är globala, och de regionala initiativen – såsom de europeiska universitetsallianserna – behöver därför vidga sig mot världen och även samarbeta med fler än enbart likasinnade länder.

Sammantaget menar rapportförfattarna att det krävs ett nytt sätt att närma sig internationalisering, med en ökad medvetenhet och högre grad av analys i bagaget. Men inga riktlinjer i världen – för sådana tas nu på regeringens uppdrag fram av Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova – kan, hur nyttiga de än må vara, ersätta universitetets egen avvägning av risker och möjligheter i varje enskilt fall. Detta kräver dialog mellan forskarna själva och – vid ett universitet som Stockholms – med alla nivåer inom det skiktade ledarskapet: institution, fakultet/område, universitetsledning. Vare sig vi vill främja excellens eller lösa samhällsutmaningar är det nödvändigt att inte bara vidmakthålla, utan utveckla våra internationella samarbeten. För detta krävs ett ökat ansvarstagande som ytterst måste vila på oss, universiteten själva.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Affischering

Det har just kommit till min kännedom att en text har publicerats och spritts i nyhetsbrevet till medarbetare om ett nytt affischeringsförbud på Stockholms universitet, vilket är djupt beklagligt. Med detta vill jag dock dementera att det skulle finnas ett nytt giltigt beslut. Det som gäller är sedan 2013 ett styrdokument beslutat av dåvarande förvaltningschefen: https://www.su.se/medarbetare/organisation-styrning/styrdokument-regelboken/lokaler-och-fastigheter/regler-f%C3%B6r-affischering-reklam-f%C3%B6rs%C3%A4ljning-utst%C3%A4llningar-fester-m-m-1.146562

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Veckan som gått i medierna

Varje fredag ställer presstjänsten vid Stockholms universitet samman en rapport kring veckans mediebevakning. Den gångna veckan är signifikativ i sin bredd, så låt mig få dela med mig av några exempel.

I måndags publicerade exempelvis GP en gästledare av PJ Anders Linder som argumenterade för att det var ett misstag av regeringen, med tanke på dess uttalade fokus på akademisk frihet, att inte passa på att återinföra den av en tidigare regering avskaffade universitetskanslerstiteln, som utgjorde en symbolisk markering av att universitet och högskolor inte är myndigheter som alla andra. 

På tisdagen skrev fyra samhällsvetenskapliga forskare på DN debatt, bland annat Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid SU, om problemet att svenska forskare ratar samhällsnyttiga ämnen på grund av meriteringssystemets fokus på publicering i internationella tidskrifter. Samma dag gick Sveriges unga akademi ut i debatt i Curie kring Fofin-utredningen, som de menar innebär en omorganisation som dock inte innebär en förstärkning av forskningens kvalitet. 

På onsdagen publicerade SvD en debattartikel kring cancelkultur av Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid UU, som menade att lärosäten blundar för ”de jobbiga fallen” apropå UKÄ:s uppdrag att kartlägga hot mot den akademiska friheten vid svenska universitet och högskolor. På samma debattsida publicerades även en artikel från en företrädare för Liberala studenter som argumenterade mot kortsiktigheten i att stänga dörrarna för utländska studenter. 

Torsdagen innehöll två artiklar i Axess, en vasstungad kritik mot dagens etikprövningssystem, av Pehr Granqvist, professor i psykologi vid SU. Under rubriken ”Medlöparna kröker rygg” beskriver han hur myndigheter ledda av jurister och placerade utanför akademin de facto styr över vilken humanvetenskaplig forskning som faktiskt bedrivs. Här återkommer även Sten Widmalm med en kommentar som konstaterar att Granqvists dom är hård men rättvis. 

Detta är enbart ”metaartiklar” som kommenterar universitet och högskolor och deras uppdrag på samhällelig nivå. Lägg till detta ett tiotal artiklar som presenterar och kommenterar fakta av olika slag – kring högskolans avskiljandenämnd, universitetens prekära ekonomiska läge och därav följande nedskärningar (bland annat innefattande exempel från juristutbildningen vid SU), och SULF:s kritik mot doktorandstegen – samt en debattartikel i DN i en vetenskaplig sakfråga, kring Sveriges skogsbruk, med bland annat två forskare från Stockholms universitet som undertecknare. 

Denna lite långrandiga beskrivning av veckan som gått i medierna vederlägger samtidigt effektivt åtminstone ett par gängse påståenden. Det ena handlar om ointresset för akademin och svårigheten att få genomslag i medier. Tvärtom vittnar både mängden och bredden, inte minst av metaartiklar, om akademins tydliga närvaro i offentlig debatt. Det andra gäller den seglivade föreställningen att Sverige domineras av en konsensuskultur som lägger en våt filt över debatten. Här råder tvärtom i flera fall påtaglig debattglädje. 

För egen del kliar det ibland i fingrarna att ge sig in i diskussionerna – som rektor är det dock ofta bättre att avstå. Men samtidigt, även om jag inte alltid håller med debattörerna, är jag oerhört glad att forskare och andra kvalificerade skribenter håller akademins fana högt i samhällsdebatten. Företrädare för V-Dem-institutet vid GU presenterade också i torsdags på DN debatt 2024 års demokratirapport, som visade på en oroväckande negativ utveckling för demokratin, även i Sverige. Att hålla akademiska frågor vid liv i den allmänna debatten gagnar också det bredare demokratiska samtalet. 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Veckorna som gått

Veckorna som gått har varit fyllda av resor och möten. Bland annat deltog jag i Science Business årskonferens i Bryssel, i en panel som handlade om EU:s kommande ramprogram för forskning, FP 10, där jag kunde presentera några tankar från EUA:s vision för ramprogrammet, framtagen i en grupp som jag haft glädjen att leda under ett år. Denna vision kommer inom kort att formellt stadfästas, för att sedan presenteras vid EUA:s årskonferens i Swansea i april. 

Universitetsstyrelsen har också haft årets första sammanträde, med de sedvanliga avrapporteringarna från internrevisionen, om intern styrning och kontroll samt med beslut om årsredovisning och budgetunderlag. I år tillkom även den viktiga beslutspunkten om kravprofil för ny rektor. Dessutom diskuterades departementspromemorian Ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor, som för närvarande är på remiss. Stockholms universitet ställer sig kritiska, dels gällande förslaget om förändring i högskoleförordningen, där ett uttryckligt ansvar och ensam beslutsbefogenhet för ett visst sakområde förs in i styrelsens uppgifter. Det öppnar för möjligheten till ytterligare förändringar i samma riktning, vilket är på kraftig kollisionskurs med lärosätenas autonomi. I förlängningen måste frågan också ställas om de risker det innebär att lärosätenas verksamhet i så hög grad är förordningsstyrd. Med ett sådant system kan det vara lätt att bli alltför förändringsbenägen. 

Dagen därpå deltog jag även i årets första styrelsemöte för Aarhus universitet. Där är regeringens styrning på detaljnivå in i lärosätenas verksamhet ytterst kännbar, med den pågående reformen av utbildningarna på avancerad nivå, som bland annat innebär tydliga nedskärningar inom utpekade vetenskapsområden, och med tilldelningen av internationella studieplatser, där lärosätena av regeringen tilldelas ett exakt antal. Det är bara att hoppas att den svenska regeringen här inte låter sig inspireras i alltför hög grad av vårt grannland. 

CIVIS har också hållit årets första möte med Board of Rectors. Här fungerar samarbetet väl trots alla olikheter, integreringen av våra afrikanska partneruniversitet står högt på agendan för samtliga och vi strävar nu efter en långsiktig organisatorisk form som byråkratiserar så lite som möjligt. Arbetet med det tvärvetenskapliga masterprogrammet som koordineras av Stockholms universitet, i klimat, energi och miljö, har haft sina utmaningar men är nu bra igång. Att skapa sådana möjligheter är en av våra viktigaste drivkrafter inom CIVIS-samarbetet. Våra studenter behöver internationella utbyten och utblickar för att vara rustade inför de många globala utmaningar som kommer att möta dem i deras framtida arbetsliv.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Terminsstart och annat

En ny termin har börjat, och det är varje gång lika roligt att välkomna våra studenter, nya som gamla, till studierna vid universitetet. Utan våra studenter vore vi inte ett universitet – det är tack vare studenterna vi finns till! Vårt allra främsta uppdrag är att erbjuda högkvalitativ utbildning. Utan studenterna kunde vi vara ett forskningsinstitut, säkert starkt och bra, men utan den dynamik i samspelet mellan högre utbildning och forskning som gör universiteten till en så spännande och kreativ miljö. 

Den gångna veckan inleddes med den viktiga lanseringen av plattformen studenthälsa.se, framtagen i samarbete mellan UHR, Linköpings universitet och Stockholms universitet. Den ger en gemensam nationell ingång för alla som behöver veta mer om studenthälsan, och erbjuder en öppen del med fokus på hälsofrämjande och förebyggande arbete, som innehåller information, konkreta råd och övningar men också digitala kurser och föreläsningar. Dessutom finns en del bakom inloggning som erbjuder en gemensam samarbetsyta för medarbetare. Den möjliggör ett digitalt samarbete mellan studenthälsans medarbetare i hela landet och utökar därmed möjligheterna att erbjuda en likvärdig studenthälsovård med hög kvalitet för alla studenter.  

Jag har också under veckan haft möte i disciplinnämnden, och kan konstatera att det blir alltfler fall relaterade till AI-användning. Universitet och högskolor behöver utveckla en gemensam och hållbar praxis för dessa ärenden. Igår hade vi praxismöte för samtliga ledamöter i våra disciplinnämnder – ett viktigt forum för att synkronisera vårt arbete och resonera kring avvägningar av olika slag.  

Det årliga dialogseminariet mellan forskningsfinansiärer och lärosäten förtjänar också att nämnas, som denna gång gick av stapeln på Finlandshuset. Det fanns tre teman för dagen: den kommande forskningspolitiska propositionen och de inspel som kommit, EU:s kommande ramprogram och ansvarsfull internationalisering. Det sistnämnda är ett högaktuellt, för att inte säga akut, ämne som vi återkommer till inom universitetet, bland annat vid rektors prefektmöten denna vår. 

Idag är det så dags för årets rektorsmöte i Steningevik som samarrangeras av SUHF och UKÄ, och där utbildningsministern med statssekreterare och ett antal tjänstemän från utbildningsdepartementet deltar – vid sidan av myndighetsdialogerna årets viktigaste forum för informationsutbyte och dialog mellan lärosätena och vår uppdragsgivare. 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar